Kostnad vid badrumsrenovering

Badrum renovering, toalett

Renovering av våtutrymmen och kök

När du ska renovera kök eller badrum, se till att materialet du väljer inte gör att du riskerar att halka på golvet när det är vått. Fukt och vatten får heller inte skada byggnaden.

  • Boverkets byggregler, BBR, ställer krav på de funktioner & krav som ska uppfyllas. De ger inga tekniska lösningar och de anger inga exakta produkter.
  • Branschorganisationerna ger råd och anvisningar för hur du bygger badrum på bästa sätt, med de material som de företräder.
  • En del försäkringsbolag ställer också krav, kontakta därför ditt försäkringsbolag för att få mer information.

Minska risken för legionella

För att minska risken för legionellabakterier bör varmvattenberedaren vara inställd på minst 60 grader och varmvattnet i ledningarna bör inte vara kallare än 50 grader, men inte varmare än 60 grader för då riskerar du att skålla dig.

Vattentäta skikt

Golv och väggar som kommer att utsättas för vattenspolning, vattenspill, eller utläckande vatten ska ha ett beständigt vattentätt skikt. Det ska hindra fukt att komma i kontakt med byggnadsdelar eller utrymmen som inte tål fukt. Kravet gäller i duschutrymmen, vid badkar och på golvet och i golvvinkeln i tvättstugan.

Att installera vattentätt skikt och vatteninstallationer kan vara komplicerat, därför bör du anlita hantverkare som är särskilt utbildade på att bygga våtrum och göra vatteninstallationer. Konsekvensen av ett felaktigt utfört arbete kan bli en kostsam vattenskada

Dolda ytor

Under köksvasken, diskmaskinen samt kyl och frys kan det läcka vatten. För att du ska hinna upptäcka ett läckage innan det blir en allvarlig skada är det bra att lägga under en vattentät matta med uppvikta kanter som samlar upp vattnet och leder fram det så vattnet blir synligt. Tänk på att om du monterar dolda rör bör de vara fogfria.

Avledning av vatten till golvavlopp

För att du ska ha en bra avrinning i ditt bad-, duschrum och tvättstuga ska det finns avlopp till golvavlopp. Den del av golvet som det normalt kommer vatten på ska luta mot golvbrunnen för att få en bra avrinning. Lutningen på golvet ska vara minst 1 cm på 150 cm (1:150) och största tillåtna lutningen är 1 cm på 50 cm (1:50).

Det är mycket att tänka på vid renovering och byggen i hemmet.

Extra säkerhetstips: För att ingen ska råka bli inlåst i badrummet bör det gå att öppna både inifrån och utifrån utan nyckel eller specialverktyg. Om du har en bastu ska den utformas så man snabbt kan komma ut ur den.

källa: omboende.se